Noutăți
Blog
Legislație

e-Factura

Despre e-Factura:

Ce este e-Factura? e-Factura este un sistem electronic de transmitere a facturilor către alte firme sau instituții din România. Acest sistem permite expedierea și recepționarea facturilor în format electronic, conform standardelor naționale și internaționale.

Cine trebuie să transmită facturile în e-Factura? Toate firmele și instituțiile din România care emit facturi către alte firme sau instituții din țară trebuie să transmită aceste facturi în sistemul e-Factura. Această obligație devine obligatorie începând cu data de 1 ianuarie 2024

Ce trebuie să fac pentru a începe să transmit facturile în e-Factura? Pentru a începe să transmiti facturile în sistemul e-Factura, trebuie să te înregistrezi pe platforma electronică dedicată și să îți configurezi contul conform standardelor impuse. De asemenea, trebuie să te asiguri că ai acces la toate informațiile și documentele necesare pentru a putea emite facturile în format electronic.

Care sunt avantajele utilizării e-Facturii? Utilizarea e-Facturii aduce numeroase beneficii, printre care reducerea costurilor administrative, simplificarea procesului de facturare, îmbunătățirea transparenței și a raportării financiare, accelerarea schimbului de informații între parteneri de afaceri, reducerea riscului de erori și fraudă, etc.

Perioada de Implementare (1 ianuarie – 30 iunie): În această perioadă, nu se aplică sancțiuni pentru netransmiterea facturilor în e-Factura.

!Incepand cu 1 iulie 2024 intră în vigoare sancțiunile pentru nerespectarea acestei obligații.

Pentru netransmiterea facturilor în termenul legal de 5 zile calendaristice, amenzile variază între 1.000 și 10.000 de lei, în funcție de dimensiunea firmei (mică, medie sau mare).

Pentru înregistrarea în contabilitate a unor facturi netransmise prin e-Factura, amenzile reprezintă 15% din valoarea facturii.

Schimbare sediu social

Ai gasit un spatiu mai bun pentru sediu social?

Fie ca ai gasit un spatiu mai avantajos din toate punctele de vedere pentru sediul tau social, fie ca muti sediul in gazduire la cabinet de avocatura sau chiar la tine acasa, uite de ce trebuie sa tii cont:

  • daca firma ta a fost infiintata inainte de anul 2010, atunci afla ca daca vrei sa iti muti sediul social in alt judet (de ex. sediul tau este in Bucuresti si vrei sa il muti in Jud. Brasov) trebuie sa ii in calcul faptul ca pot exita firme in alte judete cu aceeasi denumire ca a ta, asadar vei avea nevoie si de o verificare si rezervare denumire inainte;
  • te-ai decis sa muti sediul social la tine acasa, dar ia in considerare ca daca declari activitate intr-un imobil detinut de persoane fizice, acestora li se va majora impozitul locuintei cu de pana la de 20 de ori mai mult, depinzand de suprafata spatiului
  • daca noul tau spatiu se afla intr-un bloc si doreste sa desfasori activitate, trebuie obligatoriu ca vecinii cu care ai perete comun + administratorul blocului sa isi dea acordul cu privire la activitatea ta, printr-un formular tipizat

Documentele de care vei avea nevoie sunt:

  • cartea de identitate a asociatului sau asociatilor (daca sunt mai multi)
  • contractul de spatiu al noului sediu social

SCHIMBARE ACTIVITATE PRINCIPALA

Doresti de anul acesta sa incerci un alt domeniu de activitate dar nu vrei sa iti deschizi o firma noua?

Daca doresti sa schimbi activitatea principala a firmei trebuie sa ai in vedere cateva aspecte:

  • activitatea principala trebuie sa reflecte cifra de afaceri cea mai mare a societatii dvs., celelalte incasari mai mici pe care le aveti reflecta codurile secundare
  • daca totusi veti mai desfasura si activitatea principala veche, nu o radiati! Doar schimbati activitatea principala cu cea noua, iar cea veche va deveni secundara
  • nu uita sa autorizezi activitatile (codurile) pe care le folosesti! Codul/codurile pot fi autorizate la adresa sediului social, terti – pe teren(beneficiari) si punct de lucru (daca e cazul). Daca nu sunt autorizate nu ai dreptul sa facturezi activitatile respective

Echipa noastra iti sta la dispozitie pentru orice intrebare.
pexels-lex-photography-1109543 (1)

ÎNFIINȚARE SRL

Vrei sa pornesti propria ta afacere in 2024?

Echipa noastra iti sta la dispozitie cu toate detaliile si consultanta in domeniul juridic si fiscal.

Pentru inceput trebuie sa te gandesti la cum doresti sa se numeasca firma ta. Tine minte, numele firmei tale nu trebuie sa fie neaparat acelasi si cu brand-ul tau. Asadar, ia-ti timp si gaseste o denumire care se potriveste obiectului tau de activitate. Cand ai cateva variante de denumire, noi depunem cererea iar cei de la Registrul Comertului ne vor transmite care denumire a fost admisa. Atentie! Denumirea ta nu trebuie sa mai apartina altei firme si incearca sa te diferentiezi de alte denumiri atat scris cat si fonetic.

Pasul urmator, ulterior primirii denumirii, este acela de intocmire a dosarului si de depunerea lui. Nu iti face griji, ne ocupam noi de tot. Documentele de care vei avea nevoie pentru intocmire sunt: carte de identitate asociat/asociati si/sau administratori si contractul sediului social.

Daca nu dispui de un spatiu pentru stabilirea sediului social te putem ajuta cu gazduire. Verifica aici tarifele si perioada https://documente-firma.ro/gazduire-sediu-social/

Infiintarea societatii dureaza intre 3 si 5 zile lucratoare.

Esti pregatit sa iti incepi afacerea de succes?

 

SCHIMBARE DENUMIRE SOCIETATE

Nu te mai regasesti in numele firmei tale? Sau pur si simplu vrei sa il schimbi?

Daca numele firmei tale nu te mai reprezinta atunci ia in calcul sa il schimbi.

Procedura este una simpla iar colegii nostrii te pot ajuta inca de la inceput pentru rezervarea noii denumiri. In prima faza avem nevoie de o denumire valabila si acceptata de Registrul Comertului, ulterior putem incepe redactarea actelor tale. Se actualizeaza inclusiv Actul Constitutiv. 

La sfarsitul demersurilor vei primi un nou Certificat de Inregistrare cu noua denumire, cel initial ne mai fiind valabil. Codul fiscal (cui) si nr de ordine (J-ul) raman aceleasi, doar denumirea de pe actele tale va fi schimbata. De asemenea, pe langa un certificat de inregistrare nou, vei primi si certificate constatatore actualizate cu noua denumire.

Dupa schimbarea denumirii firmei trebuie sa iei in calcul ca vei fi nevoit sa faci actualizari la banca, ANAF, casa de marcat si oriunde ti-ai inregistrat societatea.

pexels-karolina-grabowska-5387258

Deschidere punct de lucru

Iti extinzi activitatea? Atunci e momentul sa iti deschizi si un punct de lucru.

In primul rand, diferenta intre un sediu social si un punct de lucru este aceea ca sediul social este adresa oficiala a firmei unde poți fi contactat de instituțiile statului și unde primești corespondența societatii. La adresa sediului social nu esti obligat sa desfasori activitate daca nu  doresti. In schimb, cand deschizi un punct de lucru, il deschizi pentru a desfasura activitate. Acesta poate fi deschis oriunde pe terioriul Romaniei, nu trebuie sa fie neaparat in acelasi oras cu sediul social. La adresa punctului de lucru iti desfasori activitatile economice, dar atentie, acesta nu ia locul sediului social. Corespondenta importanta tot la sediu o vei primi.

Documentele de care vei avea nevoie sunt:

  • cartea de identitate a asociatului sau asociatilor (daca sunt mai multi)
  • contractul de spatiu al noului punct de lucru

SUSPENDARE ACTIVITATE SRL

O idee buna?

Da, consideram ca este o idee buna. Daca nici nu vrei sa o inchizi definitiv (radiezi) dar nici nu mai doresti sa activezi momentan.

Suspendarea societatii presupune inchiderea activitatii pe o perioada determinata. Se poate realiza pana la maxim 3 ani, iar dupa implinirea celor 3 ani este obligatoriu sa reactivezi societatea. Evident, poti si pe o perioada mai mica. Sau daca ai optat pentru 3 ani, poti oricand sa o reactivezi, nu trebuie sa astepti 3 ani.

Daca ai si puncte de lucru unde iti desfasurai activitatea, acestea trebuie radiate intrucat pe perioada de suspendare este interzisa emiterea de facturi/ bonuri fiscale sau chitante.

De luat in calcul faptul ca cei care se ocupa de contabilitatea ta vor trebui sa depuna in continuare documente fiscale pe 0.

Procedura este rapida, atat de suspendare cat si de reluare activitate.

pexels-mwabonje-ringa-1806900

RADIERE SRL

Ia in calcul inchiderea firmei tale daca nu o mai folosesti. Nu o lasa de izbeliste intrucat acest lucru poate atrage sanctiuni asupra firmei si a administratorului.

Ce trebuie sa ai in vedere daca doresti sa iti radiezi firma in mod voluntar?

  • firma ta sa nu aiba datorii catre statul roman;
  • sa ai un contabil cu care sa colaborezi pentru documentele fiscale de radiere

Ca procedura, acesta se desfasoara in doua etape. Prima se numeste dizolvarea si lichidarea societatii. In aceasta etapa se depune la Registrul Comertului si Monitorul Oficial intentia de a radia societatea si aceasta intra in dizolvare. Hotararea de dizolvare a societatii va sta publicata in Monitorul Oficial timp de 30 de zile, timp in care autoritatile pot face opozitie si opri dosarul in cazul in care firma in cauza inregistreaza datorii catre stat.
Etapa a doua este cea finala si definitiva. Daca in etapa de dizolvare puteai sa renunti la dosar si sa iti reiei activitatea pe firma, in etapa a doua, daca dosarul este depus firma va fi radiata complet si nu vei mai putea sa deschizi niciodata aceasta firma. Deci, etapa 2, se realizeaza in 3-5 zile lucratoare, mult mai rapid ca prima etapa.  Aici vom avea nevoie de ajutorul contabilului tau pentru intocmirea raportului si bilantului de lichidare. 

Pare complicat, dar pentru noi nu este. Luati-va in calcul doar timpul, pentru ca procedura dureaza undeva la 70 de zile calendaristice si de restul ne ocupam noi.

Ce riști dacă nu prelungești sediul social?

CONTACT

✉️email: office@documente-firma.ro

☎️Telefon 1: 0787.418.909

☎️Telefon 2: 0746.911.309

PROGRAM

Luni- vineri 09:00 – 17:00

Social Media

Copyright © 2024 Documente-firma.ro. Toate drepturile rezervate.